Pressemelding fra YS 10. desember 2014
YS kritisk til statsministerens uttalelse
Statsminister Erna Solberg (H) misliker fagbevegelsens planlagte politiske streik mot regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, og begrunner det med at velgerne har ønsket endringer i loven. Har det norske folk stemt for det skal åpnes opp for flere midlertidige stillinger på generell basis, slik arbeidsminister Robert Eriksson nå foreslår?
Sist fredag la regjeringen frem forslaget om å åpne for midlertidige stillinger også når arbeidet er av fast karakter. Det utløste store protester fra arbeidstakerorganisasjonene og resulterte i at de store organisasjonene varslet en politisk streik på nyåret.
– Jeg skjønner at dere ikke liker endringene, men vi lever altså i et demokrati. Vi gikk til valg på å gjøre endringer i arbeidsmiljøloven, og det vant flertall. Dette har det norske folk faktisk stemt for, sa Solberg på Unio-konferansen. Uttalelsen får YS-leder Jorunn Berland til å reagere.
Allerede før valget var «oppmykning» og «fleksibilitet» kjente begrep for mange av oss. Punkter om endringer i loven finner vi også igjen i partienes programmer. Hvem gikk til valg på det vidtrekkende forslaget om å åpne for midlertidige stillinger også når arbeidet er av fast karakter? I hvert fall ikke Høyre, sier Berland.
– Fremskrittspartiets velgere fikk forholdsvis klar beskjed i partiprogrammet: «Fremskrittspartiet vil myke opp regelen for midlertidig ansettelse.»
I Høyres program står det «myke opp reglene for midlertidige ansettelser ved midlertidige behov.» Det er noe helt annet, sier Berland.
YS frykter at regjeringens forslag vil føre til at midlertidige ansettelser blir hovedregelen mer enn unntaket. Vi advarte sterkt mot forslaget i høringen. Når regjeringen valgte å ikke høre på alle advarslene valgte våre forbund å si tydelig fra: Dette aksepterer vi ikke.
Berland påpeker at arbeidsmiljøloven ikke var et hovedtema i valgkampen. Kan det henge sammen med at de fleste arbeidstakere synes dagens lov bør beholdes?
I følge YS Arbeidslivsbarometer er det godt over 60 prosent som mener at loven bør være som i dag, selv blant ledere er det flertall for å beholde dagens lov, sier Berland.
Vi må anta at regjeringspartiene fikk mange stemmer fra folk som også er medlem av arbeidstakerorganisasjonene. De aller fleste av oss baserer oss på en helhetlig vurdering når vi stemmer ved valg. Å skape større utrygghet i arbeidslivet slik dette forslaget gjør, sto ikke på våre medlemmers agenda.
Kontaktpersoner:
YS-leder Jorunn Berland, mobil: 92 44 48 89
Seniorrådgiver Hege Herø, mobil: 90 72 43 74