Rapport utdanningsstøtte 2012

Reisebrev fra Berlin juli 2012

Den 25.juli dro jeg på studietur til Tyskland og Berlin. Målet med reisen var å få utbedret mine tyskkunskaper samt  å besøke det jeg rakk av museum og få med meg noen omvisninger som gikk på tysk. Jeg har omvisningene for våre tysktalende besøkende på ”Rockheim” i Trondhjem og en oppgradering på museums-tysk var meget kjærkommen for mitt vedkommende. Trenger mer.

Fly direkte fra Trondhjem til Berlin. Hotell midt i byen, nærmere bestemt i Friedrichstrasse, ikke langt fra mange av Berlin’s  attraksjoner og museer.

Man får jo nesten kultursjokk når en  kommer til denne byen for første gang. Det var jo bare SÅ mye å se og oppleve. Jeg fikk med meg noen museums-omvisninger på min andre dag, på museums-øya (Museums-insel) men bare det å spasere rundt i byen, som jo er litt av et museum i seg selv, ble helt fantastisk.  Bilde.

Heldigvis så er jeg ikke så veldig god i kartlesning, så jeg gikk meg totalt bort på min by-vandring. Tok sjangsen på å stoppe en herremann på gaten for å spørre om jeg var på riktig vei. Til alt hell var han tysk, født og oppvokst i Øst-Berlin og han bodde nå i Berlin og var 62 år gammel og han het Bend . Jeg spurte om jeg var på vei til Potzdamer Platz, (bilde) men jeg hadde gått i totalt feil retning. (Der ligger film-museet)  Han skulle samme vei, så han fulgte meg helt fram. En liten spasertur på ca 30 minutter. Underveis begynte han å fortelle sin livshistorie, og jeg ble meget fasinert og interessert i å høre mer. Framme ved dagens mål, anbefalte han meg en cafe hvor han brukte spise og overvære folkelivet, så jeg inviterte ham på en kaffe eller en øl og vi satte oss ned i solsteken under en parasoll, og på forespørsel begynte han å fortelle om livet i gamle Øst-Berlin og om hvordan han etter to fluktforsøk,tortur og fengsel endelig lyktes i å rømme over til Vest-Tyskland i 1979. Når han kom inn på de siste årene før flukten måtte han bare stoppe opp, han fikk gåsehud og tårer i øynene. I dag bor hele hans familie med barn og barnebarn i Berlin. I dag var han ute for å kjøpe bursdagspresang til sin datter.

Kort fortalt så ble han min venn og guide de to neste dagene. Jeg fikk se steder i gamle øst-Berlin, muren, minnelunder, Checkpoint Charlie, Mauer Museum, Brandenburger Tor, gamle Olympia Stadion og masse masse annet.  Bilder.  Han var rene leksikonet, og vi snakket kun på tysk. Berlinmuren måtte jeg jo se. Det som står igjen, og den var jo flott dekorert i alskens farger. Guiden min fortalte at her var det ikke ”taggere” som hadde dekorert, men tyske kunstnere. Legger ved bilde av litt av muren.

Totalt som studietur ble dette en max-opplevelse for meg. Alt klaffet. Til og med været. Hadde sol og 30 varmegrader under hele oppholdet. Air-condition på hotellet. ”Angleterre”.  Et hotell som anbefales. I gammel stil men nyopp-pusset og med gå-avstand til det meste av attraksjoner.

Midt i byen ligger også  ”Tier-Garten”, (dyrehage på tysk)  som jeg trodde var en dyrepark, men som viste seg å være en gedigen park for folket. En oase midt i byen. Ikke en bil eller scooter å se eller høre. Bare fuglelyder, litt gitar og sang og folk som koste seg ved  de friske grønne plenene langs vann og elv. Selvsagt med muligheter for mat og drikke langs stiene i parken. Tok en liten bayer-pause her. Her kunne man også

låne robåter og ro ut blant ender og andre fugler i små ”laguner”. Anbefales til alle som har tenkt å ta turen til Berlin. Terapi.

Tror Berlin er den fineste storbyen jeg har besøkt. Masse historie, hyggelige hjelpsomme folk, all slags mat og drikkesteder, rimelig… og et godt utbygget kollektivnett. Jeg skal garantert tilbake dit og da skal jeg ta med to par gode spasersko. Det blir mye vandring, men det er tett mellom steder og bygninger du ønsker å utforske.

Jeg er ingen reise-journalist, men har her forsøkt i kortversjon å beskrive min tur til Berlin. I dag går det direkte-fly fra Trondhjem til Berlin. Kun 2 timers reise. Og for deg som ikke snakker tysk: de fleste snakker litt engelsk.  Legger ved noen bilder av meg i Berlin om det kan være av noen interesse

Med vennlig hilsen

Tore Bugge Pedersen
Guide ved  Rockheim i Trondhjem